25 d’agost 2006

Desmond Dekker "The King Of Ska" (9): Els últims anys 1990 - 2006

9. Els últims anys 1990 - 2006.

Una nova versió de "The Israelites", emprada en un anunci de k7 Maxell, retornà al cantant a la vista del públic general l'any 1990. El següent any, Dekker publicà King of Ska, de nou aprofitant les glòries passades enregistrades en noves versions. Dos anys més tard, entrà un altre cop a l'estudi amb uns revitalitzats Specials a mitjes (amb 4 membres originals) per King of Kings, un dels millors discos de versions de temes clàssics jamaicans. Entre els temes escollits, a més de "King of Ska" del propi Dekker, hi ha una selecció de temes dels seus herois personals, incloent Derrick Morgan, l'home que el va descobrir.















El 1996, aparegué Moving On, que no passarà a la història com un dels millors discos de Dekker. I finalment, el 1999 aparegué Halfway To Paradise, un nou disc realment decebedor.

Malgrat tot, a Trojan han continuat mantenint al dia l'obra de Dekker en el seu catàleg. Començant ja el 1974, quan publicaren Double Dekker, passant per Sweet 16 Hits (1978), The Original Reggae Hitsound (1985), i Music Like Dirt (1992), mai no ha mancat material excel·lent de Dekker per a deleitar els fans arreu del món. Altres segells també han passat a l'acció reflectint el seu caràcter mitjantçant col·leccions de la seva obra, en totes les seves etapes. El vast catàleg de Dekker, que inclou temes que no només han definit les eres ska, rocksteady i reggae, si no que a més han dotat l'artista d'un invaluable llegat rarament igualable.

Desmond Dekker morí el 25 de Maig de 2006 d'un atac de cor a Londres, (Regne Unit). El inequívoc falsetto de Dekker sempre romandrà com una de les més memorables veus de l'ska, el rocksteady i el reggae conservant la seva posició de gran figura com el primer artista jamaicà que triumfà arreu del món. Un pioner que mereix el més gran reconeixement.

En aquests moments a la pàgina official de Desmond Dekker http://www.desmonddekker.com hom pot reservar el disc póstum de Desmond Dekker. Una selecció de temes clàssics del cantant, enregistrades en estèreo per primer cop, a l'estil dels anys 60 (amb els arrangaments originals).

Temes

1995
  • Blackbird: versió del tema de els Beatles (i que es pot trobar al BOX SET de TROJAN en tribut a la banda de Liverpool o al disc Moving On). En clau de Reggae, molt suau, molt dolcet... Light...

1993
Gran disc conjunt de Dekker i The Specials. Una interessant producció de Trojan, en la qual els coneguts noms reten homenatge a les grans estrelles del firmament jamaicà.
  • Sammy Dead: ska clàssic tranquil·let en el que els 'renecs' de Mr. Neville Staplesa amb la seva greu veu, donen el contrapunt perfecte a Demond Dekker i el seu falset. Una molt bona versió d'aquest tema d'Eric 'Monty' Morris. (Tema que també versionaria Potato com Miguelín el Caixero). Aquest disc va servir als Specials (de qui ja en parlarem en el seu moment) per consolidar la seva segona formació, la dels anys 90.
  • Fat Man: més matíssos i contrasts entre la veu de Dekker i la de Neville Staples. Aquest tema ska de mig temps, proper al rocksteady, és un tribut de Dekker al seu descobridor, Derrick Morgan el qual n'és l'autor.
  • Easy Snappin': de Derrick Morgan a Theophilus Beckford, tema ska clàssic light considerat per molts com el primer tema clarament ska publicat. Aquí Specials i Dekker en fan una interpretació en la qual Dekker desenterra el seu registre més líric, i els instrumentistes s'hi adapten perfectament... Dels Specials originals, a més de Neville Staples hi ha Roddy 'Radiation' Byers, Horace Panter i Lynval Golding.
  • Carry Go Bring Come
  • : mítica cançó de Justin Hinds & The Dominoes mil cops retocada i repopularitzada per mil i un grups, entre els que destaquen The Selecter, de qui també en parlarem en el seu moment. Aquí The Specials i Dekker en fan una versió ska clàssic molt neta i amb molta cura... Vaja, una excel·lent versió.
  • Dancing Mood
  • : en aquest cas, amb un suau i enganxós ritme i un enfocament totalment soul es posen a tocar el clàssic tema de Delroy Wilson. Posau una orella, si el sentiu al constant però discret saxo que farceix el rerafons del tema... Brillant.
  • Humpty Dumpty
  • : un altre tema d'Eric 'Monty' Morris. En aquest el punt musical recau en la guitarra de Roddy 'Radiation' Byers. No sé que té aquest tema que m'agrada tant... No sé si serà l'ska alegre i desenfrenat. No sé si l'estil. En qualsevol cas, m'agradaaaa... Molt més alegre que l'original.
  • King Of Ska: Aquí The Specials homenatgen Dekker i ell, de retruc s'homenatja a si mateix. Sens dubte un dels grans èxits de Dekker possiblement en una de les millors versions que mai s'han enregistrat del tema... Clar no pels puristes, però fins i tot ells han de reconèixer que aquesta versió té la seva gràcia... Un dels primers grans éxits de Dekker.
  • Oil In My Lamp: una tercera d'Eric 'Monty' Morris (& The Ska Kings), sens dubte el gran homenatjat del disc. Aquest tema retorna a les influències souloses i plenes de lirisme... Un ska lent.... Un rocksteady de ritme enganxós... Quin tema més enorme.

  • Take It Easy: i de 'Monty' Morris a Hopeton Lewis... Un tema 'tremendo' ska de mig temps... D'aquests que porta un ritme que sedueix el teu cos i l'esclavitza, demanant-ne més! Més! Méeeessssssss! Però tu, pren-t'ho en calma!!!! Una altra vegada, una excel·lent versió...
  • Wings Of a Dove: "Si tingués les ales d'un colom, volaria, volaria, cel enllà. Però com no tinc ales, no puc volar. I com no tinc ales, cantaré!!!" Ska... Suau. El rei en homenatge al Príncep, Prince Buster. Un tema freqüent als concerts de Skatalites. En una versió en la qual s'aprofita al màxim la dolça veu de Dekker.
  • King Of Kings: No podia faltar en aquest disc una versió del gran Jimmy Cliff. I aquesta cançó ja mítica, n'és la representant perfecta... Ska calmadet però no massa i equilibrat amb una dosi important de lirisme dekkerià, el plat perfecte per a un banquet de música.
  • Jamaica Ska: Aquest tema... Aquest tema... No necessita presentació. Skarface el canta en francés. Potato el versionà a l'espanyol. Els britànics Bad Manners no es cansen de versionar-lo. I Specials i Dekker l'empren per tancar un disc tan breu i amb tans pocs temes, però alhora tan i tan bó... Gegant!!!!! També el cantà el mític Laurel Aitken. Ara mateix deuen estar els dos (Dekker i Aitken) fent concerts pel cel jamaicà!!!! (Jamaican Sky). En pau i música descansin tots dos... A la terra els trobarem a faltar. El tema és de Prince Buster (& The Buster All Stars) i els cors eren atribuits a The Flames, que més tard serien coneguts com The Maytals.