11 d’agost 2006

Desmond Dekker "The King Of Ska" (5)

CAPÍTOL 5: 1969, Un any de trànsit

L'any 1969, amb l'upbeat "Problems", Desmond parlà directament al públic jamaicà, que comprà el single en manada. Però aquest any es pot definir amb el single "It Mek", en el qual 'renya' a una altra noia. De fet, Dekker s'inspirà en la seva indisciplinada germana petita. La primera versiò del tema ("A It Mek", que significa més o menys “Per això va passar!”) no obtingué cap resposta del públic, peró fou re-enregistrada en una versió més forta que estallà les llistes jamaicanes, fins obtenir el Top Ten a l'altra banda de l'Atlàntic. Després "Pickney Gal", margrat ser un gran èxit a Jamaica, no respongué tan bé al Regne Unit. Lógicament, Beverley posà la puntilla final a aquest fructífer any amb un nou disc, The Israelites. Al Regne Unit, els fans de Desmond es varen poder delectar amb This Is Desmond Dekker (1969), una festa d'éxits de llistes seleccionats dels tres discos anteriors de Beverley publicat per Trojan.

Si hi ha quelcom característic en Desmond Dekker és la seva enorme capacitat i la seva tendènca a traduïr les observacions quotidianes, les experiències del dia a dia, en dures i incisives crítiques. D'aquesta manera, "Israelites" articulava la lluita diaria de l'home de classe obrera per a posar algo a taula. "Problems", al seu torn, era una protesta efervescent amb la clara tornada "everyday is problems" (el cada dia és (ple de) problemes). A més, l'éxit de Dekker al Regne Unit, empés sobretot per les seves contínues gires, obrí les portes de l'escena musical britànica a molts singles d'artistes jamaicans com Harry J's All Stars, The Upsetters o The Pioneers.

Temes de 1969
  • Generosity: ja sense The Aces, reggae acompanyat de vents que fan la funció de cors... Tema bastant líric... Tocs molt pop... (De vegades oblido que l'ska-rocksteady-reggae era la música pop a la jamaica dels 60-70).
  • It Mek (2a versió) (ja comentat)
  • Problems: un tema que es troba entre els meus predilectes... Un tema rocksteady (més aviat rocksteady), dels últims que va enregistrar amb The Aces. Compta amb una lleugera secció de vents.
  • Pickney Gal: un tema en el que torna a 'educar'/'renyar' a una noia joveneta... I de perilloses costums. És un dels temes de Dekker més curiosos... Dels que m'agraden força. No m'atreveixo a definir-ne l'estil... Ah, sí, peculiar... Early Reagge?
  • Reggae Recipe: la recepta del reggae... Curiós. Una veu misteriosa introdueix un a un els instruments i els ritmes de cada un en un tema reggae... I quan ja porta un minut i mig comença Dekker... Una raresa de grans desproporcions.
  • Too Much, Too Soon: Massa i massa d'hora. Un tema soulós (molt-)early reggae... (Gairebé un late rocksteady) Dels que m'agraden quan Dekker deixa anar els seus melódics gemecs "Oh oh oh"...
  • Ob-La-Di Ob-La-Da/Wise Man: aquest medley fou enregistrat a una sessió de la BBC... A finals de 1969 Dekker provà sort al Regne Unit... Ui, però això ho explica el pròxim capítol!!!! En qualsevol cas el tema ob-la-di ob-la-da és el mític tema dels Beatles, que aparegué a les llistes britàniques poc després de que Israelites n'ocupès el primer lloc. Ja diu la llegenda que el ritme d'influències skatalítiques està inspirat en el descobriment de la música jamaicana que propicià Desmond... I a més que per aquest motiu el personatge de la cançó es diu com ell. Wise Man és una cançó de les de vessant moralista de Dekker.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bones! Estic fent el treball de recerca sobre la historia de la musica ska i aqui hi he pogut trbar força informacio sobre el tema, pero si algu em pogues ajudar mes a fons li agrairia, donantme informacio, titols de llibres i pelicules que parlin sobre l`ska, etc... El meu correu es: xss_6@hotmail.com
Merci!!