02 d’agost 2006

Desmond Dekker "The King Of Ska" (2)

CAPÍTOL 2: 1963 - 1966 La Oportunitat i l'éxit

Així el 1963, Dacres es presentà al davant de Kong amb el fantàstic "Honour Your Father and Mother" sota el braç. L'espera havia valgut la pena. El tema s'enregistrà en una sessió amb Derrick Morgan, Jimmy Cliff i els també jovençans Frank Cosmo, Eric Smith i Andy & Joey. Tot just després de llançar el tema, el missatge sincer, cantat amb el cor, arribà al capdamunt de les llistes jamaicanes. Amb el nom artístic de Desmond Dekker, la nova estrella prosseguí publicant temes com "Sinners Come Home" i "Labour for Learning," que també recolliren el seus fruits. Malgrat tot, fou el seu següent single, "King of Ska" que establí fermament Dekker al Hall Of Fame de l'escena musical jamaicana. Acompanyat per The Cherrypies (aka the Maytals), la jactadora cançó, una ronca celebració de l'ska en tota la seva glòria, ràpidament assolí l'estatus de tema clàssic amb un lloc assegurat entre les obres mestres d'aquest gènere.

Mr. Millard 'The Tower', el jefe de Dekker a l'Standard Engineering Co., que li havia donat temps lliure per anar als estudis Beverley a fer les audicions va estar a punt de perdre la paciència. Tot i així, tot just després del seu primer èxit li digué a Dekker que si el tema de la música no li sortia bé, que podria retornar a la seva feina de soldador. No hi va tornar mai. Per cert, en aquella feina Dekker conegué un jove anomenat Robert Marley i ple d'ambició, el qual va presentar a Leslie Kong.

Abans de finals d'any, Dekker trobà el seu propi grup d'acompanyament, The Aces, un quartet de germans -- Carl, Clive, Barry, i Patrick Howard – inicialment coneguts com The Four Aces. Desmond Dekker & The Aces firmaren un bon grapat d'exel·lents temes radiants d'ska, tals com el jubilós "Get Up Edina", el consell als pares "Parents", la carta d'amor saltaire "This Woman", i la sublim "Mount Zion". Totes obtingueren un gran èxit.

D'aquesta manera, cap al 1966 Desmond Dekker ja havia esdevingut un dels cantants en solitari més famosos de Jamaica, al costat de figures com la del seu descobridor i company de segell Derrick Morgan i Prince Buster.

ALGUNS TEMES

1963
  • Honour Your Mother And Father: alegre ska, aquest que suposa el debut, el gran debut de Dekker. La característica veu de Dekker 'surfeja' per sobre un ritme clàssic ska amb acompanyaments de vents i piano. Signada com Desmond Dekker.
  • Parents: també ska clàssic... Una veu relativament pausada sobre un ritme relativament alegre. El clàssic acompanyament de vent de l'época, amb algun solo, d'autoria desconeguda.
  • Labour for Learning: més del mateix. La veu és relativament pausada, plena de lirisme dolç peró punyent i navega sobre un ritme ska clàssic, allegro ma non troppo.

1964
  • Jeserine: explosió ska, potent i alegre. Una peça perfecta per acompanyar a l'excel·lent King of Ska. Ska en tot el seu esplendor. Plena de festa... D'èxtasi. Signada per Desmond Dekker & The Cherrypies als cors. A The Cherrypies hi havia un o dos dels Maytals, la presència dels quals és clara als cors.
  • King Of Ska: l'explosió ska per excel·lència. Una festa, la celebració exhultant i alegre. Ska en el seu esplendor àlgid. També signada per Desmond Dekker & The Cherrypies, aka Maytals, que amb els seus cors realment donen cos al tema.

1965
  • Get Up Edina: ska clàssic rapidet de Desmond Dekker & The Four Aces en el qual continuen destacant, al costat de la fantàstica i característica veu de Dekker, els insistents cors.
  • This Woman: ska clàssic que crida l'atenció pels matissos entre la veu de Dekker i els cors de The Four Aces...
  • Mount Zion: També acompanyat de The Four Aces, aquest ska de mig temps que té un sublim però breu solo de trompeta, i un altre de remarcable de saxo, afronta la temàtica religiosa, una de les característiques de Dekker.
  • Soldering: més ska de l'época daurada, amb un diàleg entre The Four Aces ('Soldering') i Desmond Dekker, molt ben trobat. Un tema més dins el mite Dekkerià, d'aquests que de seguida que comença a sonar saps que és ell. Desomd.

1966
  • It's A Shame: entrant ja al 1966, a la metamorfosi de l'ska cap al rocksteady, estil que fou per a Dekker com la seva terra natal, tot i haver començat en el món ska. Fantàstics cors de The Aces, ara reduits a 2. I la temàtica moralista, una altra de les característiques de Dekker, així com...
  • Wise Man: un altre rocksteady, tranquil·let i reflexiu, de factura senzilla però amb el segell del King Of Ska!. Destacable falsetto...