20 de desembre 2005

Skalariak - En la kalle

El tercer disc de Skalariak (segon de la trilogia del poble Klub-street-ghetto) està En la kalle a l'any 2001, enriquint encara més l'ampli ventall de sons i temes reivindicatius de la banda.

  1. Sarrera III: Quasi-instrumental introductòria típica i tradicional de tots els discs de la banda. Sense més comentaris.
  2. ¡Estoy de revuelta!: genial ska que clama per la revolta popular. Ritme rapidet en el disc més Skalariak de tots.
  3. Oligarquía: un altre genial ska d'arrel skalari... Ritme mogudet. Vents clavats tant en aquest tema com en l'anterior. No tinc paraules. (Curiositat: en aquest tema la melodia dels vents recorda molt a una cançó de Manu Chao, sabeu quina?).
  4. En la civilización: Un altre gran tema... En aquest cas inclassificable com a estil (rock amb un toc reggae-ska en alguns moments). Una reflexió més sobre les contradiccions socials que empenyen a determinats comportaments... Perquè a la civilització NO es respira llibertat.
  5. S.R.K. (Skalari Rude Klub): un ska que pot, en certa manera recordar als Selecter. Una cançó festiva i molt molt molt bona. Una de les referències d'aquest disc, ja que el balla l'skin i fins i tot el punk...
  6. Ruido: en tot disc hi ha d'haver alguna cançó que t'agradi menys que les altres o que no t'agradi. Bé... En els hiper-grans discos això potser no passa. Però pot passar - de fet sol ser el més habitual. En el meu cas aquest tema és un d'aquests que no acaba de convencer-me. Tocant al rocksteady...
  7. ¿Quién nos ha robado?: una mica de punk-ska per fer preguntes i trobar alguna resposta. Potser les sabem ja les respostes. Qui ens ha robat els drets? Qui?
  8. Nuestra manifestación: un altre dels grans temes d'aquest disc tan Skalariak. Ska lent, rocksteady, tercera ona... O no? Per que una veu, més una veu, és una manifestació, la nostra manifestació!
  9. Emakume askea... lur askea: En basc. Dona lliure, terra lliure. Poques més coses puc afegir sobre la lletra. Sobre l'estil... Sobre l'estil tampoc hi ha dubte: un reggae amb totes les de la llei.
  10. La makina ska: Ska-rocksteady (creieu que té tocs salsa també?) també dels que s'encomanen considerablement... Una cançó festiva d'homenatge als scooters. El món del ritme ska!
  11. Vodka Revolución: el vertader HIMNE d'aquest fantàstic disc. Amb un troç de lletra en rus i tot. Ska ràpidet amb una melodia marcadament inspirada en la música russa.
  12. Plaza Gorria: algun cop he dit que tot disc que s'aprecia té un tema de ska-jazz instrumental. Aquest disc no s'escapa d'aquesta regla escrita o no. I Plaza Gorria té el plaer de ser el genial tema que assumeix aquesta responsabilitat.
  13. Eguzkitan edan: que vol dir Bevent al sol, és un tema desafortunat per al meu gust. Un ska mogudet amb un bon vent però la lletra (almenys la traducció de la lletra) no acaba de convèncer...
  14. La kalle ska: L'altre Himne d'aquest disc. Gran participació d'Angelo "Sigaro" en italià, Begoña Bang-Matu (mítica Begoña, coneguda cantant de Malarians, col·laboradora habitual de Potato, etc. etc. etc.) en anglés i de Titot de Brams en català. Hi ha gent que la troba massa repetitiva, però tot i que ho sigui una mica no ho veig tan malament. A mi m'agrada molt, de música (així llatinenca), d'idea, de lletra i de realització. I per la participació de dues figures com la Begoña i el Titot.
I això és tot. Un molt bon disc, com ja sabeu els que el teniu. El punt àlgid del so Skalariak, que a partir del següent disc va començar a experimentar noves sonoritats i estil amb èxit segons la meva humil opinió però sé de bona tinta que a la majoria dels seguidors del grup no estan gaire d'acord amb mi. Ens sentirem a Radio Ghetto!