04 de desembre 2005

Obrint Pas (I) - La revolta de l'ànima

Amb motiu de la publicació del primer disc gravat en directe d'Obrint Pas ja vaig dir que s'acostava el moment de fer un repàs per la seva discografia... Un repàs comentat és clar.

El primer pas en aquesta musicografia és la maqueta que els va popularitzar especialment. La revolta de l'ànima (1998). Una maqueta que ja porta 3 o 4 reedicions i que és més que una declaració de principis... El manifest que definieix a Obrint Pas.

  1. La revolta de l'ànima: tema que dóna nom al disc i que personalment m'agrada molt. És un reggae (african reggae) amb totes les de la llei. De manual vaja. La lletra, un recordatori per a tothom que l'ànima és l'últim que es perd. Salam Alaikum!
  2. Som més: tema de tendència hardcore-punk que definia un dels estils que acompanyarà el grup com a senya d'identitat. En aquest cas la lletra passa del pessimisme de la realitat a l'optimisme de la utopia. Cada cop som més que agafem el relleu de la merda que ens han deixat i fem que la cultura sobrevisqui!
  3. Els crits de la terra: si hi ha una cançó que sempre s'associarà a Obrint Pas, que defineix l'estil i el caire festiu d'Obrint Pas, que estableix les bases de l'ska-folk amb dolçaina i que molts embogim en sentir-la és aquesta. Un Himne, amb majúscula.
  4. El ritme de la gent: De l'apartat hardcore-punk, un temet, igual de naive que el segon. En aquest cas critiquen la distància exitent entre el que la gent viu i el que les fàbriques de cultura artificials dónen. No acabaran amb el ritme de la gent!
  5. Àfrica: tornant a l'ska-folk, una altra cançó que per a mi és un Himne indiscutible. "I ara què, i ara què, i ara què, què penseu fer?" Una reflexió sobre les contínues injustícies i abusos del món "desenvolupat" envers el tercer món.
Un disc imprescindible si us agrada qualsevol dels altres d'Obrint Pas.
Un disc interessant si us agrada el mestissatge de cultures, car aquesta és l'oferta d'Obrint Pas, cultura jamaicana-britànica-americana-catalana... Una barreja que, amb els millors ingredients de cadascuna pot tenir moments exquisits. Per a gourmets....

La pròxima entrega... Obrint Pas (Propiedad privada prohibido el paso)