16 d’abril 2006

John Holt (V), alguns temassos

Si ahir comentàvem alguns temes més recents de Holt, avui entrarem en els grans clàssics i grans versions:
  1. The Tide Is High: tema de Holt, Howard Barrett i Tyrone Evans, publicat per primer cop l'any 1967 amb The Paragons amb Tommy McCook & The Supersonics Band amb Holt a la veu solista. Fou la cara B de 'Only a Smile' L'any 1978 Holt l'enregistrà en solitari autoproduïnt-se. Es pot trobar a molts recopilatoris, en particular al Deep Ska de Proper Records. Gregory Isaacs la versionà amb el nou títol de "Number One" l'any 1978 i Blondie ho feu el 1980 però conservant-ne el nom original. Ska lent que ja tendeix al Rocksteady. Acompanyament de corda i The Paragons als cors. Tot un tema. Acreditada tant a Holt sol com a The Paragons.
  2. Ali Baba: tema de Holt produït per Duke Reid l'any 1969. Es pot trobar al Muzik City - The Story of Trojan Records. És un dels seus éxits de fama més extesa i per tant més versionat. Una de les seves millors grabacions, cantat immaculadament i menys ensacarinat (ensucrat, endolcit) que els temes publicats posteriorments. Musicalment és un dels temes més interessants i novedós de Holt. Rocksteady pausadet (tirant a Reggae) amb un interessant acompanyament puntual de flauta i...
  3. Wear You To The Ball: tema de Holt amb The Paragons, de l'any 1967 enregistrat amb Tommy McCook & The Supersonics Band i produït per Duke Reid que aparegué al seu album On The Beach (1967). Als 70 es va enregistrar una versió DJ amb U-Roy, de vegades acreditada a U-Roy & Holt i d'altres acreditada a U-Roy & The Paragons. És molt comú aquesta confusió degut a la gran vinculació del nom de Holt amb el de The Paragons. També és important la versió en directe dels Specials al seu disc en directe Ghost Town- Live in Montreaux , fruit de la seva reunió parcial als anys 90. Es pot trobar al recopilatori Muzik City - The Story Of Trojan Records en la seva versió DJ amb U-Roy (Ewan Beckford), el primer DJ jamaicà que assolí la fama sobretot revisitant temes rocksteady clàssics com aquest. Excel·lent lírica de Holt.
  4. Help Me Make It Through The Night: tema composat i popularitzat per Kris Kristofferson i que Holt versionà en el seu disc 1000 Volts Of Holt (1973). Mestre com és Holt del reggae romàntic, amb la seva veu suau. Aquest tema és el seu gran éxit, el seu únic top 20 (se'n mereixia més) l'any 1974. El rerafons de corda (sintètica? tan fa) crea un romàntic ambient fantàstic per a aquest tema, completat amb l'esporàdica col·laboració de la secció de vents o de l'órgan. És una mostra clara de l'evolució de Holt del Rocksteady cap al Reggae. La interpretació de Holt és plena de força i sentiment, convertint la peça en un tema rodó. Un dels must-to d'aquest senyor.
  5. Loving Feeling: tema conjunt amb el DJ I Roy que es pot trobar al Muzik City - The Story Of Trojan Records. Tema inèdit de Trojan en el qual el I Roy tosteja sobre el tema clàssic de Holt, incloent la intro i l'outro que creen un ambient de directe-a-l'estudi. Aquest tema no és baix cap concepte un dels essencials de cap dels dos intèrprets (I Roy - Holt). Però no per això deixa de tenir la seva gràcia. Holt al seu lloc, líric, i més que correcte. Mentre I Roy 'gemega' per sobre la melodia amb l'estil que la seva fama atresora. De ritme més aviat lent, i arrebossat amb DUB fins a la mèdula musical, rocksteady ben lent.
  6. Don't Want To Be Lonely: Una de les rareses del Box Set Muzik City - The Story Of Trojan Records. Produïda per Keith Bonsoir. Aquest tema és una presa del seu disc 2000 Volts of Holt (1976), però que ofereix una perfecta dosi de pop reggae, agradable i enganxós. Amb uns arrangaments de corda i órgan que alguns califiquen de reggae caspós (evidentment perquè no els acaba de convèncer). Jo per exemple m'agrada més l'ska trompetero dels Skatalites. Però he de reconèixer que aquesta cançó, plena de romanticisme líric, de clímaxs i amb un ritme molt alegre, és força reeixida. Reggae del tot.
  7. Stick By Me: tema original de Shep & the Limelites, versionat per John Holt l'any 1971 sota supervisió de Bunny Lee. Es pot trobar al disc The Story of Jamaican Music. Impresionant tema, dels que fan història, en una versió única d'aquest tema dels 60. Única per la inimitable interpretació de Holt. Única pel seu punyent ritme proper al Rocksteady. És d'aquests temes del que hom s'en pot enamorar des del primer moment. I dins del to amorós que més caracteritzava Holt.

    I per acabar, recomanació especial per als Ska-Reggae Lovers que també senten inclinació per als Beatles. Trojan té un dels seus famosos BOX SETS amb el nom de Trojan Beatles Tribute, en el que hi apareixen versions dels Beatles 'Reggae-Style' dels artistes més significatius.

  8. Hey Jude: versió del tema original dels Beatles del 1968. Qui sigui seguidor o aficionat als Beatles no els caldrà presentació aquest tema. Un dels temes famosos sobretot pels gemecs i barrabassades gracioses dels Beatles, a més de la profunditat de la cançó... Holt s'atreveix a versionar-la... I cal admetre que possiblement és una cançó perfecta per a l'estil interpretatiu del cantant jamaicà... Aquest tema n'és la prova. Del treball de Holt amb Bunny Lee, productor d'aquest i altres temes, hi ha un recopilatori al mercat (amb més de 40 temes) amb el nom de Can't Keep Us Apart (1999).
  9. I Will: des del 1000 Volts of Holt (1974). Acompanyament de corda 'rollo' Broadway per a un tema romàntic, romàntic dels Beatles, també bastant apropiat per a l'estil interpretatiu de Holt... Posats a recomanar, recomano també la versió que Andrés Calamaro (????) ha fet d'aquest tema, bé però no és reggae, us aviso. El que sí és un profund reggae és la versió de Holt.
  10. Happy Xmas (War Is Over): del Reggae Christmas Hits Album (1986). És un fet que a mi no m'agrada el Nadal i les tonteries que s'hi associen. Peró dins de tot hi ha excepcions. Si hagués de salvar 1 única cosa nadalenca salvaria aquesta cançó de Lennon (ja separat dels demés Beatles). I val a dir que aquesta versió de Holt fa justícia plenament a la original, aixó sí, dins del seu estil. La seva fantàstica interpretació, de les seves més destacades, produida també per Bunny Lee (es nota que sabia treure'n el millor). Un dels temes que més em va sorprendre d'aquest Trojan Beatle Tribute. Gratament, és clar!

I si us heu quedat amb ganes de més Holt, aviat els articles sobre l'altre nom que més s'associa a la seva figura, The Paragons, grup vocal del qual va formar part integrant... Molts temes de The Pargons són de Holt, així que aprofundireu encara més en la seva figura. Fins aviat!