07 d’abril 2006

Aramateix, Aramateix (lo nou de Titot)


Definitivament es pot afirmar que és un nou corrent musical. Un corrent propi dels PPCC amb una considerable inspiració jamaicana. Recepta: agafes rock, punk i sobretot reggae i ska i agafes instruments típics de la nostra cultura i regió mediterrània. El resultat, una proposta musical original autèntica però global i molt vàlida. D'exemples n'hi ha molts: Obrint Pas, Mesclat, Ke Reggae Ska (són mallorquins i es pronuncia 'Que rigui es ca' és a dir, 'Que rigui el gos'), La Gossa Sorda... I ara és el torn d'AraMateix.
Encapçalat pel ex-líder de Brams, Francesc Ribera 'Titot', Aramateix acaba de treure la seva proposta. Ha arribat a les meves mans fa relativament poc. A més, d'aquí a uns dies, AraMateix passarà la seva primera prova de foc al CAS06.
Si ObrintPas i La Gossa Sorda tenen una dolçaina... Si Mesclat porten acordió, tamborino, flabiol, xeremia... AraMateix aposta per instruments típics de la cobla: tible, fiscorn, tenora...

Visitem els temes del seu disc, Aramateix,
  1. El disc comença . Aquest és el nom del tema que obre, a ritme d'un alegre ska... Puntejat de guitarra dels que m'encanten... Lletra senzilla peró punyent, digna de Titot. Secció de vents amb una inusitada peró excel·lent sonoritat. Un tema que està molt bé. Ple d'ska i optimisme. Una bona mescla.
  2. Quatre Banderes, amb la lletra d'un poema de Martí i Pol és el següent tema que sóna. La guitarra distorsionada i els vents obren aquest tema... Un rock enpunkat ben adornat per la secció de vents. De cop, sons arabescs... I solo de guitarra... Stà Prou Bé.
  3. I de Martí i Pol passa a Salvat-Papasseit. Ara no es fa prô jo encara ho faria, també entra amb un ritme ska irresistiblement ballable... És genial!!! El Salvat-Papasseit, un dels meus poetes preferits, a ritme d'ska, el meu estil preferit!!!! Realment, a mi m'agrada prou la sonoritat d'aquesta peculiar secció de vents... L'acordió de Belda també hi fa molt!
  4. Si l'ska no marxa, D'Aquí No Em Moc. De moment la impressió és que Aramateix aposta molt més per l'ska que no pas Brams. Per a mi aixó està molt bé. A mitja cançó més sons arabesc amb un fons hardcore... Uns bons canvis de ritme...
  5. I Tú Què Vols? era un poema de Pere Quart. Ara és un poema de Pere Quart 'rapejat' pel Titot entre solos de trompetes. Bases rítmiques pregrabades. Un tema interessant, sens dubte.
  6. Punk-Rock guitarrer, i Si Vols Parlem del Temps. Un tema dels que tenen pinta d'esdevenir un Himne. Quan no t'ho esperes, canvi de ritme. Reggae, Reggae i tornem-hi. Una de les excel·lents lletres de 'Titot'.
  7. Potser el tema que recorda més als traspassats Brams... Desoïr el Toc. Recitat de'n 'Titot' acompanyat d'un suau fons ritmic, alternat amb explosions musicals. El més notable, l'acompanyament d'scratchs.
  8. Una sardana? Merda Pels Vius. Reggae... Reggae... Reggae... Merda pels vius, merda pels que es queden! Un tema molt divertit!
  9. Un tema no apte per a ningú que sigui Funcionari. Ska-ska-ska... Excel·lent alternància ritmica... Els peculiars vents d'Aramateix, en la seva peculiar interpretació, en el seu peculiar registre.I peculiar final... Sonat final.
  10. Hardcore-punk per explicar la història de Manfred Gnadinge. Amb lletra i música de Joan Isaac.
  11. I el tema raro... És molt interessant, però... En un disc amb 11 temes no és moralment correcte això... Un tema com aquest es pot fer en un disc de 14 o 15 temes. La única que realment forta del disc. Falten 2 o 3 temes més. Però... Aquest tema raro és una resposta als que demanaven que Titot cantés en idiomes que no fossin el català o el basc. Doncs a ZR-19, Llibre d'Instruccions ho fa en Occità, Amazic i Quítxua. Ala! Diverses sonoritats, algunes indús (un sitar?) ...
En resum, un disc interessant. Una aposta interessant... Ja veurem com es comporten a sobre els escenaris. I com es comporten en futurs discs.