29 de maig 2006

Ha mort Desmond Dekker (1941-2006)

La llegendària icona del ska i del reggae, Desmond Dekker, va morir fa tres dis d'una malaltia indeterminada (evidentment molt ens ensumem de quina es tracta). Tenia 64 anys i es trobava al Regne Unit per a enregistrar i per actuar als propers festivals d'estiu europeus.

Desmond Adolphus Dacres, més conegut per Desmon Dekker nasqué a Kingston, Jamaica, el 16 de Juliol de 1941. Més endavant dedicarem una setmana a repassar els moments més importants de la seva biografia i discografia. A mode de resum, Dekker fou rebutjat per Coxsone Dodd, el famós fundador dels Studio One l'any 1961, peró tansols 2 anys més tard publicava el seu primer single amb el productor Leslie Kong i al seu segell Beverly Records, "Honour your Father and Mother" (1963), que donà pas a tot un seguit d'éxits a l'era del 'early ska'. En aquesta época The Aces era la banda de suport de Desmond.

L'éxit internacional més gran de Dekker fou "Israelites" (1968) que arribà al capdamunt de les llistes del Regne Unit i al top 10 de les llistes dels Estats Units. La seva carrera inclou clàssics com "Get Up Edina", la colaboració amb Derrick Morgan "Tougher Than Tough", i l'himne rude boy "007 (Shanty Town)" entre molts i molts altres.

Abans de gran salt de Bob Marley, Dekker era el músic jamaicà més famós fora de la seva terra natal. Desmond continuà enregistrant prolíficament per a diversos segells al llarg de la seva vida, inclós el famós segell Trojan Records. Participà a l'efervescent moviment punk i ska dels 70 signant pel segell punk Stiff Records i publicant discos amb el suport de The Rumor, banda de Graham Parker. Als 90 Dekker feu una genial col·laboració amb The Specials versionant temes clàssics del ska i el rocksteady jamaicans.

Dekker ha estat molt influent en la seva carrera. Els historiadors musicals destaquen que a la vegada que al 68 "Israelites" arribava al capdamunt de les llistes britàniques, els Beatles respongueren amb el tema de gran influència ska "Ob-La-Di, Ob-La-Da", el protagonista de la lletra del qual és curiosament un tal Desmond ("Desmond has a borrow in the market place"). En la història musical recent, els fans poden recordar homenatges al vocalista com "Roots Radicals" dels Rancid o "Classics of Love" dels Common Riders.

Segurament tots el trobarem a faltar.
El seu llegat musical, malgrat tot, no morirà mai.

Que descansi en pau

2 comentaris:

JGVA ha dit...

Em vaig oblidar d'afegir uns detalls importants, com la cançó d'Skalariak "Una vez mas" dedicada a l'artista, ídol RUDE BOY ('Con el viejo Desmond Dekker nuca pares de bailar. Una y otra vez más. Una y otra vez más...')

Peró si hi ha una fita que marca la relació de Desmond Dekker amb l'escena skatalítica catalana, és la versió del mític 'Israelites' feta pels ja dissolts Skatalà: la fenomenal Embolingats. Un tema que forma part de la història mundial.

Anònim ha dit...

Quina mala notícia. Desmond et trobarem a faltar! (mes que a Dj Sideral)