10 de maig 2006

Gibson Brothers, el grup disco que va fer un reggae

A tall de raresa jamaicana avui toca la biografia d'un grup de música disco que va treure 1 únic tema reggae, "I left my heart In Jamaica".

Els germans Gibson, Chris, Patrick i Alex són de Martinique (West Indies). De la mateixa manera que moltres altres estrelles de la música disco, es sap ben poc d'ells abans i després de l'era disco. El que si es sap és que al voltant de 1976 caigueren a les mans del productor musical Daniel Vangarde.

Tallaren el seu primer single aquell mateix any amb la tonada "Come To America”, amb un regust salsa que fou molt ben rebuda a Europa però en canvi, a Amèrica encara no estava preparada per aquest nou tipus de música disco. Sense deixar-se intimidar els Gibson continuaren enregistrant temes. El seu següent single de 12'' "Non-Stop Dance", fou seu primer disc que vengué un milió de còpies. Un cop més, peró, el tema arribà al capdamunt de moltes llistes europees però no entrà a l'escena de clubs americans.

Al volts de 1977 l'icona musical Henry Stone sentí a parlar dels talentosos germans i el seu èxit internacional. Ràpidament preparà amb ells dos tracks per a publicar al seu segell T.K. El single de 12'' “Heaven” amb “Symphony” a la cara B seria el seu primer treball. Fou tocat a alguns clubs algun temps peró el mercat disco Americà encara se'ls resistia.

Malgrat l'aparent falta d'éxit al mercat americà gaudien de la 'vida pop' globalment i el productor Vangarde estava convençut que amb un bon tema America també cauria. Trobaren el tema adequat l'any 1978: "Cuba". Aquest seria el tema que llançaria la seva carrera. La mescla de percusions llatines i un ritme molt enganxós portaren la cançó al número u a diversos països, al top ten a Nord-Amèrica i els suposà 14 discos d'or arreu del món. El single de 12" fou publicat a Mango Records.

Els germans resorgiren al 1979 amb un altre gran éxit, "Ooh What A Life" que malgrat no obtenir a Amèrica les impressionant xifres de "Cuba" obtingué uns resultats molt respectables a les llistes i naturalment funcionà molt bé als mercats europeus. El single de 12" de Mango era purament promocional i encara és molt cobdiciat. Però 1979 no fou un any malgastat per als germans Gibson. Ràpidament reflotaren amb un altre single de 12'' per Mango Records que els lliurà de l'etiqueta de ser un fenòmen d'un sol éxit. "Que Sera Mi Vida" fou tant o més popular a l'escena de clubs disco, però la ràdio estava a punt de vessar de la sobrecàrrega disco i no li feren molt de cas. Tot i aixó el single també escalà fins al número u del mercat internacional de clubs proporcionant-los un altre disc d'or. A més, el tema aparegué a la película sobre l'escena disco, Studio 54 (1998).

Amb el colapse de música disco l'any 1980, els germans no tornarien a trobar un forat al mercat americà. Això els portà a intentar-ho amb altres estils, en particular amb el reggae i el single “I left my heart in Jamaica” (1982) sense massa éxit. Però continuaren fent gires i enregistrant per als fans encantats d'arreu del món. El seu disc Emily (1987) els proporcionà el premi de 'Grup de l'any' a Europa. Una recopilació de grans éxits de Candian Unidisc The Best Of The Gibson Brothers presentava tots els seus singles de 12'' així com molts altres éxits globals. El disc Move On Up (1997) era una mescla de temes nous i versions que fou alabat per la crítica.

Actualment el seu productor principal Daniel Vangarde encara recull éxits recentment amb la producció de la banda del seu fill Daft Punk.

I left My heart in Jamaica: aquest és un tema bastant elaborat... D'aquests temes bons per a calmar el rollo disco... És un tema interessant que explora el cantó més pop del reggae. Bé, de fet el que explora és el cantó reggae de la música disco dels 80... Malgrat no ser un éxit de la banda és un tema molt apropiat per veure com la cultura pop ha vist la música reggae al llarg de la història.