23 de maig 2006

Marcia Griffiths: alguns temes

Per començar no podem evitar parlar d'un dels seus éxits més indiscutibles, en duo amb Bob Andy.

  • Young Gifted & Black: (Bob & Marcia) duo amb Bob Andy, enregistrat i publicat l'any 1970 que seria el primer i més gran éxit del duo. Un tema altament conegut que forma part, amb justícia, del genial recopilatori BOX-SET de Island Records “The Story of Jamaican Music”. Rocksteady melòdic i reivindicatiu, amb un acompanyament de cordes d'aquest que no troben terme mig entre fanàtics i detractors. De fet és una versió d'un tema popularitzat per Nina Simone l'any 1969.

Per seguir esmentarem alguns temes del seu àlbum “Naturally” (1978) reeditat per House Of Reggae, considerat un dels seus millors treballs, el qual fou produït per la única dona de l'establishment reggae: Sonia Pottinger. Tots aquests temes es poden trobar també al recopilatori “100 Reggae Greats” de Time Music International (House Of Reggae).

  • Mark My Word: un reggae tranquilet però molt melòdic en el qual Marcia llueix la seva veu. Un ritme suau i un lleuger toc de vents acompanyen a la intèrpret vocal. Al seu primer disc, “Marcia Griffiths at Studio One”, enregistrat en directe s'hi pot trobar la versió original.
  • Feel Like Jumping: Versió en estudi del tema que també apareix al seu primer disc per Studio One, en directe. El tema, escrit per Bob Andy, gaudeix de gran popularitat en l'actualitat sobretot per les diferents versions que n'han fet Bad Manners. Reggae melodiós i rítmic en el qual el joc de la vocalista amb el cor femení és genial. Un d'aquests temes impressionants que fan història. Cal destacar la breu però ben present presència d'una melodia de vents.
  • Survival: Preciós tema original d'aquest disc en el qual poc podem afegir respecte als dos anteriors. Potser el ritme és una mica més ric... I hi ha un interessant joc entre la veu principal i els cors. En canvi destaca l'absència d'acompanyament de vent en el rerafons.
  • Melody Life: Si la vida és una melodia, la melodia pot ser aquest tema. Interessant ritme, intro de vents anecdòtics... Però per a què els vents quan la intèrpret és la Marcia? Impressionant interpretació... Tema interessant.
  • Stay: Reggae de tall també melòdic. Joc entre el ritme juganer i la melodia trista-melancòlica. Matissos de música i veu, de teclats entremesclant-se en un tot difús. Tema ple de lirisme.
  • Lonesome Feeling: un altre reggae de l'Emperadriu. En la mateixa tònica que les anteriors, amb un ritme juganer i els diferents instruments deixant pinzellades d'acompanyament anecdòtiques. Però aixó si, sense barret, ja que se l'han tret al davant de les magnífiques interpretacions de Marcia.
  • Dreamland: I si la terra dels somnis fos una película, aquest tema en podria ser la banda sonora. Combinació original de ritmes reggae juganers però calmats amb el lirisme melòdic de la intèrpret i el cor.

I per acabar un tema curiós. Directament des del Trojan Beatles Tribute Reggae Style, una elegantíssima versió del famós tema dels Beatles.

  • Don't Let Me Down: en la línea característica de Marcia, amb ritmes juganers que contrasten a la perfecció amb el lirisme melódic de la vocalista i que per cert em semblen molt adequats per a aquesta versió, més propera al rocksteady que no pas al reggae.