19 de maig 2006

Marcia Griffiths, "Young, Gifted & Black" (I)

El Racó Músicarrels presenta una biografia de Marcia Griffiths a partir de les notes de http://www.marciagriffiths.net . Durant 7 dies.

Marcia Griffiths, un conte de fades

L'artista més duradora, forta i de major consistència de la història de la indústria musical jamaicana és, per a molta gent, l'Honorable Marcia Griffiths. Per a uns Emperadriu de la Música Reggae. Per a d'altres la Primera Dama de les cançons. En una carrera que s'exten al llarg de més de 40 anys fins ara i que encara dura, ha obtingut grans èxits internacionals com a solista i en duet amb Bob Andy, com a Bob & Marcia. També ha girat per tot el món com a membre dels I-Threes, acompanyant Bob Marley & the Wailers.

Marcia Llyneth Griffiths nasqué el 23 de Novembre de 1949, filla de Joseph i Beatrice Griffiths. La família pertanyia a una de les zones deprimides de West Kingston, però malgrat les dificultats, Marcia considerava aquells dies gloriosos, perquè sempre hi havia quelcom en abundància que convertia aquella família en la més rica del món i que ningú els podria prendre. Amor.

D'adolescent, Marcia anava al Kingston Senior School, i era una membre entusiasta del cor de l'esglèsia. De fet, contínuament prenia part en un o altre concert. Li encantava reunir-se amb els amics i cantar, sovint escapant-se de casa d'amagat després que els seus pares haguessin marxat a dormir. Fou en el decurs d'una d'aquestes excursions nocturnes, que la petita bellesa de 15 anys aconseguí ser descoberta.

Philip “Boasie” James, cantant principal del duo vocal Blues Busters estava visitant la seva xicota, veïna de Marcia, i la sentí cantar. Sense poder-s'ho creure, s'emportà Marcia directament a Byron Lee i insistí en que la incluissin en el proper concurt de talents que havia de tenir lloc al Carib Theater de Kingston.

Marcia recorda que interpretà “No Time To Lose”, un tema original de Carla Thomas que rebé una resposta fenomenal de part de l'audiència, que en demanà més inútilment ja que només havia n'assajat un.

L'atenció que Marcia rebé després del seu propici debut fou agobiant. Tothom en volia ser mànager, fins i tot Ronnie Nasralla, mànager de Byron Lee que, aquella mateixa nit, la portà als estudis del canal JBC on Marcia feu el seu debut televisiu. Així, inesperadament, Marcia saltà a la fama d'un dia per l'altre. Com ella diu, “Vaig començar a cantar professionalment com a vocalista l'any 1964, per a Byron Lee & The Dragonaires”. Els seus anys d'enregistrament en solitari començaren poc després.

Certament un conte de fades.