20 de maig 2006

Marcia Griffiths, "Young, Gifted & Black" (II)

Marcia Griffiths, una carrera ascendent

El primer tema que enregistrà com Marcia Griffiths fou “Wall Of Love” per al productor Sir Coxone Dodd als Studio One. Mai fou publicat. El primer éxit que Marcia publicà fou “Feel Like Jumping”, escrit per Bob Andy (Keith Anderson), arreglat per Jackie Mittoo i produït per Sir Coxone Dodd per al segell Down Beat dels Studio One. El seu disc de debut fou “Marcia Griffiths at Studio One” enregistrament en directe per als mateixos productor i segell. Aquest album presentava el primer tall conjunt de Bob & Marcia, “Always Together”, el primer de tota una sèrie de duets que grabarien junts. “Afortunadament per a mi, Bob Andy sempre era una persona forta i sàbia”, diu Marcia. “Estava allà al meu costat als primers dies i això em donà molta confiança”.

L'any 1970, ja com a duo, Marcia Griffiths i Bob Andy obtingueren un éxit internacional amb “Young Gifted And Black”. Guanyaren el Disc de Plata i publicaren un disc amb el mateix nom, produït per Harry J. i editat per Trojan a Anglaterra i Europa i per Motown als USA. L'any següent (1971) Bob & Marcia aconseguiren un altre hit a les llistes de Londres i Europa en general amb “The Pied Piper”. I com a conseqüència el duo publicà un segon disc amb el mateix títol que l'éxit, també produït per Harry J. per a Trojan Records. Després d'aquest periode d'éxits, Bob & Marcia decidiren prosseguir carreres per separat. L'any 1974, Marcia edità el seu segon disc en solitari “Sweet Bitter Love”, produït per Lloyd Charmers per a Trojan Records.

Marcia té la distinció d'haver treballat amb un gran segell discogràfic, Phillips Records, a Alemània. Allà enregistrà un disc amb una orquestra de 32 instruments, i cantà fins i tot dos temes en alemany, “Bleib By Sir" (Stay Right Here) i “Alles Ist Wunderschoen”, (Everything is Beautiful). A Alemania també enregistrà “The Reggaes” amb el suport dels Fab 5.

Amb la formació dels I-Threes, Marcia inicià una aventura en un grup vocal. Amb les I-Threes, Judy Mowatt i Rita Marley feien les harmonies per a la veu solista de Marcia..., fins que un dia començaren a enregistrar i acompanyar a les gires als mítics Bob Marley & The Wailers, acompanyant-los a partir de la publicació del disc “Natty Dread” (1974) en endavant.

Com a trio vocal, les I-Threes publicaren dos discos, “Beginning” (1983) i ja més tard “The I-Threes Sing Bob Marley” (1995) així com tot un seguit de singles.

“No hi ha prou paraules per expressar la meva experiència amb les I-Threes i Bob Marley & the Wailers”, recorda Marcia. “Quina bendició és ser tan privilegiada... haver pogut compartir aquesta experiència”.

Tot i la seva aventura Marcia no abandonà la seva carrera en solitari i enregistrà dos discos per al segell High Note amb la única productora ben establerta en el negoci del Reggae, Sonia Pottinger: “Naturally” (1978) i “Stepping” (1979). El primer ha estat sovint considerat la seva millor colecció. Set dels 10 talls del disc foren escrits pel seu sovint company Bob Andy. També obtingué diversos éxits amb singles produits per Pottinger, com per exemple la seva original “Stepping Out of Babylon”.

L'any 1985 Sydney Crooks produï “Rock My Soul” que fou distribuït pel segell Tuff Gong. Després vindria “I love Music”, produït per Chris Stanley per a Mountain Music. Aleshores aparegué el preciós “Marcia” (1989), produït per Donovan Germaine per a Penthouse Records. El 1990, el tercer disc de Bob & Marcia, “Really Together” fou editat a Londres per I-Anka Records. Aquest disc conté peces que foren produïdes per Bob Andy a mitjans dels anys setanta. El quart CD que presentaria el duet, “Sweet Memories”, també seria produït per Bob Andy, i editat a Londres set anys més tard.

En resum, una carrera impressionantment ascendent.