24 de març 2006

Prince Buster (III), més que un príncep


Amb el naixement de l'era Reggae, Prince Buster agafà el ritme beat i de nou publicà alguns temes exemplars com 'Hit Me Back' i 'Ganja Plant', que cabalcaven sobre els moguts ritmes skinhead tan allunyats del ska enjazziat dels inicis. En aquesta época, Buster també obrí tot una serie de tendes de discos i invertí en Jukeboxs plens de temes seus i el Regne Unit pogué veure l'aparició del segells 'Prince Buster' i 'Fab' que succeiren el caducat etiquetatge del Blue Beat.

A inicis dels 70 produí molts de les noves promeses com Dennis Brown i l'as DJ Big Youth així com temes amb els artistes més de moda com John Holt i The Ethiopians. Tot i aixó el seu ritme de produccions i publicacions es frenà progressivament a la vegada que els seus altres negocis li anaven prenent més temps. Un parell d'anys més tard, amb l'entrada en escena de l'era roots reggae, Buster havia poc més que desaparegut completament de l'escena d'enregistraments, malgrat 'The Message Dubwise', l'intent de penetrar al nou món descobert per King Tubby. No es vengué massa bé malgrat ser un treball molt raonable. Fou en aquest punt que Prince Buster s'adonà que el seu passat treball despertava molt més interés que els seus nous projectes. Això l'ha portat a revisar, remesclar i republicar constantment les seves grabacions, fins al punt que els coleccionistes tenen problemes a l'hora de distingir entre les diferents impressions dels mateixos discs.

Posteriorment, Prince Buster també retorna als escenaris amb la mateixa agilitat d'anys abans, per als vells fans i per als joves admiradors de la seva obra. Recentment no ha passat massa per BCN però esperem que si monta gira, passi per aquí.

De fet, l'Ska Revival del 80 al Regne Unit, el 2Tone, i les posteriors revifalles han contribuit a mantenir vives figures com la de Prince Buster, un dels que es disputa el títol de pare de l'ska amb personatges com els Skatalites o Laurel Aitken (que més aviat és considerat l'avi de l'ska).

Aquest texte està basat en la informació del fantàstic disc 'Prince Buster FABulous Greatest Hits', un must-to de tot coleccionista o de qualsevol que es cregui ska-maniac. Obviament més d'un comentari és de collita pròpia. Com de collita pròpia és tot el següent apunt, en el que analitzarem alguns dels temes mítics de Prince Buster.