19 d’octubre 2006

Discografia Skunk - Lankktalo

Lankktalo (1997)
Lankktalo fou el segon treball de Skunk, publicat per Esan Ozenki tot just un any després del seu disc de debut ja exhaurit i descatalogat, Eh Beh, Ze Pasatzen Da? La major part dels temes del que és el seu disc en directe sortirien d'aquest disc... Aquest disc suposa el descobriment pel part del grup del seu so propi, on, passada l'experimentació-mestissatge del primer, aposten per un so dur guitarrer amb rítmes ràpids i frenètics i una secció de vents molt poderosa i potent que augmenta la força del resultat. En alguns moments del disc es pot percebre el gust creixent de la banda per incorporar fragments Dub.

  • Ongi gaizki: potent tema per començar el disc... Poderosa seecció de vents que s'apoderen de la intro d'aquest tema de ritme frenètic però amb canvis de ritme apassionants... Aquest tema va ser un dels escollits per al directe. Ska-core en pura essència amb tocs reggeosos. És de temàtica anti-sistema: tant treballar, tant patir per acabar i no ser feliç. El disc que va definir el Skunk-core.
  • Lankktalo: ska-core rapidet amb una temàtica molt similar a l'anterior (treball merda i a dormir)... Aquest tema que dona nom al disc. Manté els trets bàsics del que s'estableix definitivament a aquest disc com a so característic del grup: guitarres potents, sobre un ritme ska potenciat per uns vents amenaçadors.
  • Skutxa: un sampler-mix amb molt de sentit de l'humor, inclosa la cançó final de La Vida de Brian passada de revolucions.
  • Gilipollas: tema arrebossat d'influència hip-hop... Dedicat “a molta gent d'aquesta vida que no mereix viure”. Una mica radical, però molt efectiu a nivell musical. Un dels temes mítics de la banda que acabaria apareixent al directe. No abandona ni la guitarra ni els vents potents.
  • Skasalda: Ska-salsa alegre i divertida. Tema pràcticament instrumental, però molt animat... Skunk-mestissatge internacional en pura essència.
  • Potota / Zakila: Un sampler en francés fa d'intro a aquest reggae “pornogràfic” (per dir-ho d'alguna manera). Els elements característics omnipresents, una guitarra potent i uns vents convincents. De cop un canvi de ritme impressionant converteix el reggae en un skarcore amb la presència de veus femenines que augmenten els matissos en aquest tema sobre els sexes.
  • Eperra: a ritme de punk apareix aquest tema reinvindicatiu de la cultura i la identitat i la llengua basques. Els ingredients inclouen, com ja us podeu imaginar a aquestes algures, la constant presència dels vents acompanyant les guitarres punkeres.
  • Zutik: un dels temes mítics de la banda... Tema que obre el directe... Tota una invitació a la festa i a passar-ho bé, sense oblidar les nostres lluites i revolucions. Un ska-core tan ràpid que resulta difícil de ballar... (Difícil no és impossible) Realment és un tema perfecte per a començar la festa. Dels dos minuts i mig de la pista, la meitat exacta és purament instrumental. Què gran!!!!
  • Maria Txutxena: I de gran a enorme... També apareix al directe i és una mostra més de l'Skunk-mestissatge internacional... Una ranchera en basc... O quelcom similar, perdoneu la meva ignorància al respecte... Però certament un tema que sempre m'ha encantat... Des que em va caure a les mans el meu primer disc del grup, justament el directe...
  • Skimalak: divertimento de 20 segons entre sampler-mix i broma.
  • Ale Txomin: un altre tema mític de la banda (i del directe)... Som-hi Toxmin! Per què no treballes per mi? A la merda l'atur. Que els donin pelcul a tots. A ritme de ska-core o millor dir Skunk-core... Fantàstica relació guitarra-vents... Aquest tema es trilingue: basc-francés-castellà.
  • Basajaun bezala: ui, ui, ui... Que comença el reggae. Rastafarai diu el cantant... I els vents s'hi posen. I em posen. Et posen? Amb un reggae molt dub-style... D'aquests extasiants... I què? Què és això? Aquesta guitarra, aquest solo... Aquesta calma... Els meus sofàs s'estan fumant un porro. Un reggaerótic... Notable, certament. I tot això en 8 minuts? De nou, la participació de veus femenines li donen nous matissos al grup.
  • Bad Manu: sampler molt curtet i, sincerament, indescriptible.
  • Goazen: un altre tema que no podria escapar-se d'aparèixer al directe... Un himne a la muntanya, a la ruralitat, a les bruixes, a la festa. Tema clarament amb l'estil que ja hem anomenat Skunk-core.
  • La Rosa: un altre tema llarguet (de 5 minutets o aixó)... Multilingüe també.... Basc i Francés... I Castellà? Després d'una guitarrera intro, comença un ritme reggaós (un ritme o una barreja de ritmes fantàsticament canviats). I així, amb matissos... Pujades i baixades. Un tema gamberret... Molt original, si senyor.
  • Herri Urrats '96: I per tancar el disc un tema que també apareixerà al directe... Un ska alegre i festiu... Clar que és un ska modern, no és un ska clàssic. (Cada dia que passa crec més que els fanàtics de l'ska tradicional són uns feixistes intolerants...) De cop et canvia de ritme per passarte a un reggae amb tocs orientals i veu principal rapejada... I torna a l'ska. Un tema de 5 minuts dona per molt. Després... 5 de silenci i un fragment ocult de 2 minuts i mig... en el que sembla un tema tradicional basc, cantat per una noia.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Visita la meva agenda: www.festamajor.biz