16 d’octubre 2006

Discografia Skunk - Eh Beh, Ze Pasatzen Da?

Eh Beh, Ze Pasatzen Da? (1996)


Skunk es va donar a conèixer amb Eh Beh, Ze Pasatzen Da? El 1996. Aquest disc, actualment descatalogat i pràcticament introbable més enllà de la mula, mostra els fonaments més jamaicans de la banda... Amb una forta presència de vents i ritmes sincopats però sense oblidar el contrapunt punk ara i adés.
En definitiva un disc carregat de color i calor tropical.

Temes:

  • Argi gogoan: a ritme de rocksteady comença el primer disc d'Skunk. En un tema alegre amb un adequat puntejat de guitarra i uns vents que bufen fort... Jamaikerria en estat pur. La lletra, descriptiva, diu de forma suau bàsicament que allò no és França, que allò no és Espanya: allò és Euskal Herria.
  • Eskunk beltza: Mix de samplers diversos en un minutet. Té poc a comentar aquest tall...
  • Ttipi ttapa: A ritme reggae i perdent la timidesa, els vents fan la intro a aquest tema. I la veu entra calmada.... Però tot és un miratge perquè un brutal canvi de ritme et fa entrar en el món de l'ska-punk que no escatima en tempo ni guitarres. Torna el reggae i se'n torna a anar. Una combinació explosiva...
  • Hendaia: un ritme reggae molt original és la base musical d'aquest tema cantat en castellà que és un homenatge molt particular a la ciutat natal d'Skunk. S'enganxa molt. A més la melodia de la secció de vents és fantàstica!
  • Eh beh, ze pasatzen da??: Un altre mix de samplers diversos... Curiós que doni nom al disc. També dura un minutet.
  • Ion eta Maritxu: I.... ska!!!!! Els vents s'apoderen del ritme i es sotmeten mutuament a un ritme ska rapidet. Els solos dels vents, no estan malament. I la lletra, una trista història sobre el xoc cultural entre el món rural i el món de ciutat. Amb un fort rerafons polític.
  • Koropiloa: amb un ritme reggae calmat Skunk es posen reflexius sobre la vida. Aixó sí, sense deixar de banda el calor tropical de la illa jamaicana. Bon solo de guitarra. De fet té més d'un minut instrumental molt interessant en el qual es succeeixen una sèrie de solos dels diferents instruments..
  • Skultura: és un tema que entra amb un reggae tranquil però no per això lent. Un tema sobre la cultura i les fronteres basques. Amb un regust latin. Igual que el tema anterior dediquen una mica més d'un minut a l'écstasi musical. Ah! I acaben el tema amb un reguitzell de crits “Jah! Rastafari”.
  • Hektoren tripia: tercera entrega de mix de samplers diversos. Per variar d'un minut d'extensió.
  • Bizian ibil: amb un reggae molt lent i tranquil es tornen a posar reflexius sobre la vida, per la qual caminen, per la qual caminem tots... Un tema que entra...
  • Sorgin: i apareix una bruixa... Comença l'akelarre: l'alcohol, l'herba i el fum... I la música, un ska potent i carregat de guitarres... Un tema fosc i potent... La bruixa!!
  • Ez ez ez (zuzenean): no no no, un tema pro-insumissió. Totalment punk. O fins i tot podria considerar-se Oi! Enregistrat en directe.
  • Bailando ska (zuzenean ere): Bailando ska també està enregistrat en directe... Un ska alegre... Clàssic tema de classe social perifèrica... La qualitat del só no és òptima... Però s'hi pot percebre la potència del directe del grup.
  • Bai bai bai: per tancar el disc. Per posar punt i final al messtissatge musical jamaicà-basc... En clau de reggae, amb impressionants canvis de ritme... En clau de reggae amb tocs punk. Però amagat... 35 segons després apareix un fragment de cançó tradicional basca: Bai Baleki. Què bonica!!!