05 de juny 2006

Delroy Wilson (I), “I Shall Not Remove”, 1948-1966

Delroy Wilson fou un dels vocalistes de Jamaica amb més ànima soul, i durant una carrera de 40 anys el cantant firmà una munió d'éxits i una multitud de grans temes i obres mestres. De la mateixa manera que Dennis Brown i Freddie McGregor, Delroy Wilson començà d'adolescent, fins i tot abans que li canviés la veu.

Wilson nasqué el 5 d'Octubre de 1948 a Trenchtown (Kingston) d'on podria marxarr gràcies al seu fenomenal talent. Amb aquest billet de sortida del ghetto fou descobert pel productor Sir Coxsone Dodd l'any 1962, amb qui canviaria el camí de la música jamaicana. Però l'inici no fou fàcil. El seu primer enregistrament per a Dodd, "If I Had a Beautiful Baby" no funcionà gens. Tot i aixó, Dodd confià en el seu deixeble de prodigiós talent, i el següent tema que enregistraren junts, "Spit in the Sky", fou un éxit sonat als Sound Systems.

Aquest últim tema fou composat personalment per Dodd per atacar el seu ex-empleat i ara rival, Prince Buster. De fet és un més de tot un seguit de temes en els quals s'atacaven els uns als altres, plens d'infàmies i recels. “Spit in the Sky” fou publicat al primer segell de Coxsone, N.D. Records a Jamaica. El títol prové d'un vell proverbi: “Spit in the sky and it will fall in your eye” (Escup al cel i et caurà sobre els ulls). Un corol·lari directe en seria “Una escupitada cap avall és millor que una escupitada cap amunt”.

Un altre exemple d'aquests recels és “Joe Liges” (1963) escrit per Lee Perry, una recriminació en respota al tema “Bad Minded People” de Prince Buster. Aquest tema, també interpretat per Wilson li reportà el seu primer éxit de llistes, i feu saltar més xispes en l'etern amor de Jamaica per a les estrelles de mida petita.

La guerra en vinil continuà al llarg de tot un seguit de singles notables: “One Two Three”, el clarament anti-Buster "Prince Pharaoh", “Look Who Is Back Again” en duet amb Slim Smith i "I Shall Not Remove" que donà nom al disc de debut de Delroy Wilson el 1966. Aquell mateix any es tallà la proto-Rasta "Lion of Judah". El tema “Prince Pharaoh” conté per primera i última vegada la participació del Sir “Coxsone” Dodd en un enregistrament: en un arrebat parlat amonesta el Príncep crípticament.

Al llarg de la era ska, l'adolescent sensació del moment enregistrà una sostinguda i consistent tirallonga de temes populars per a Dodd. Peró tot encara milloraria poc després quan feu el canvi de veu. La veu de Delroy Wilson canvià just a temps per a l'eclosió del incipient moviment rocksteady. La brutal versió de Wilson del “Dancing Mood” de The Tams arribà l'any 1966, ajudant a preparar el terreny per al nou estil. Obviament el tema obtingué un éxit aclaparador, i continuà essent una de les preferides dels fans fins a l'actualitat, ja que és sovint versionada per molts grups. L'éxit del tema portà Delroy Wilson a re-enregistrar-lo moltes vegades posteriorment.

Demà més. (Continuarà, vaja...)