20 de febrer 2006

Pato Banton' Reggae Revolution

Pato Banton és un cantant i compositor de Reggae britànic... Va arribar a les meves orelles en un d'aquests BOX SET que porten 4 CD per 12 euros. Aquest en qüestió és el "25 Reggae Hits". Al final hi ha una llista de les cançons de Pato Banton en aquest BOX SET. Però mentre farem una biografia...

Pato Banton és el nom artístic de, Patrick Murray nascut a Birmingham, Anglaterra, als anys 60. A finals dels 70 començà a fer de MC al V-Rocket Reggae Sound System del seu pare adoptiu. A la mateixa època s'uní al grup "Crucial Music" que actualment s'anomena "Buffalo Shoulder" i és una banda de tribut a Bob Marley. Poc després iniciava la seva carrera en solitari sota el nom artístic de Pato Banton: el sobrenom de Pato li va posar el seu pare adoptiu per un savi mussol de Jamaica que roman tota la nit despert dient "Patoo Patoo" i un "Banton" és un DJ molt pesant

Als anys vuitanta Pato va guanyar un concurs de talents en el qual Ranking Roger, cantant de The Beat n'era el jutge. D'aquí nasqué una interessant amistat que portà a la gravació, el 1982 de la cançó "Pato & Roger A Go Talk" que aparegué al disc "Special Beat Service" de The Beat.

El 1985 Pato grava el single "Hello Tosh" produit per Ranking Roger. Aquest tema fou emprat per a la campanya publicitària de Toshiba del mateix any i arribà al nombre 3 de les llistes de reggae independents del Regne Unit. Però el 1985 va ser un any molt productiu per a Pato. Augmentant el seu currículum de col·laboracions, gravà amb UB40 la cançó "Hip Hop Lyrical Robot" pel disc "Baggariddim" d'UB40 i juntament amb Mad Professor gravà l'àlbum "Mad Professor Captures Pato Banton".

Al 1987 Pato treu el seu primer disc en solitari, "Never Give In", acompanyat per la Studio Two Band. Per a aquest disc compta amb la colaboració de Ranking Roger en el tema "Pato & Roger Come Again" i la del grup Private Domain al tema "Absolute Perfection", que arribà a ser nombre 1 de les llistes al Perú.

Al 1989 Pato grava "Visions Of The World" i actuà de teloner en el tour Nord-Americà de Ziggy Marley. L'any següent edita l'àlbum "Wize Up! (No Compromize)". En la cançó que dóna nom al disc Pato compta amb la col·laboració de David Hinds d'Steel Pulse. La versió d'una cançó de Police, "Spirits In A Material World" fou el primer hit radiofònic a Amèrica de Pato.

El 1991 gravà el disc en directe "Live & Kickin' All Over America" acompanyat per The Reggae Revolution Band. L'any següent gravà "Universal Love", en el qual tornà a col·laborar amb Ranking Roger a la cançó "Bubbling Hot" que arribà al top 20 al Regne Unit.

El 1994 Pato & The Reggae Revolution publicaren l'àlbum recopilatori "Collections", en el qual comptà amb moltes i variades col·laboracions. Robin i Ali Campbell d'UB40 s'apuntaren a la cançó "Baby Come Back", una versió d'un tema de Eddy Grant. Aquest tema fou número 1 durant 4 setmanes al Regne Unit, i està al top 5 a fins a 30 països més. També Sting s'apuntà al disc, en la versió de Police "Spirits In A Material World", tema que arribà al top 20 al Regne Unit i que fou curiosament inclós a la banda sonora original de la película "Ace Ventura II- Operación África". Finalment, aquest mateix any, Pato i Sting gravaren el single "Cowboy Song", una remescla d'un tema d'Sting.

El 1996 l'incombustible Pato Banton gravà el disc "Stay Positive", del qual destaca "Groovin'" que arribà al top 5 de les llistes al Regne Unit i altres països d'arreu del món.

Després d'uns anys de descans, l'any 2000, Pato & The Reggae Revolution enregistrà "Tudo De Bom - Live In Brazil" en directe i poc després "Life Is a Miracle aka Time Come". El recopilatori "Collections" assolí el disc d'or a Australia.

Després d'aquesta trepidant carrera, el 2002 creà la Music Technology School a Birmingham, dedicant el seu talent i part de la seva fortuna a la formació de nous talents, amb l'objectiu d'apartar així a la joventut dels carrers, les drogues i la violència.

Ja més recentment, el 2005 publica el DVD "Pato Banton And The Reggae Revolution".




Alguns enllaços d'interés:

Pato Banton a la Wikipedia

Pato Banton's Reggae Revolution

Pato Banton a Surfdog

Algunes cançons:
  • Baby Come Back: alegre ska, en la seva versió en directe. Molt agradable i animat.
  • Life Is a Miracle: tema pop místic... No és horrible, però li falta potser algun toc reggae.
  • Bubbling Hot: interessant reggae mogudet a la frontera amb el rocksteady. Bon toasting de Pato en la versió en directe del tema del seu disc "Universal Love".
  • Niceness: ritmes alegres prop del rocksteady i rítmic toasting per a un tema sobre l'agradabilitat.
  • One World Is Enough: tema més pausat però de ritme molt penetrant. Amb un món n'hi ha prou.
  • Groovin': tema més aviat soulero però això no desvirtua l'habilitat de Pato pel toasting
  • Tudo De Bom: interessant tema amb texte en portugués inclós. Reggae que recorda al reggaeton actual. (Que el reggaeton és una versió cutre del reggae de veritat, per als que no us n'hagueu adonat encara!!!)
  • Stay Positive: Positiu reggae de mig-temps.
  • Jamming: elegant versió del famós reggae de Bob Marley.
  • Now Generation: del disc Live In Brazil, místic tema en clau de reggae total.
  • Go Pato: animat tema reggae animat d'influència RaggaMuffin.