17 de gener 2006

LAX'N'BUSTO i la música jamaicana

Seguint la línea extravagant de parlar - de tant en tant - de la connexió entre el que fa uns anys s'anomenava (erròniament segons la meva opinió) Rock Català i la música jamaicana, avui entraré i sortiré en un sol dia del grup Lax'N'Busto.

Lax'N'Busto és, segons la meva opinió, el grup de l'etiqueta RC (Rock Català) més en forma dels que encara donen tombs per aquí i per allà. I són molt rockeros!

Malgrat tot, però, en el seu currículum només hi consta una cançó d'influències jamaicanes. Però és una cançó molt important i curiosa, tota una raresa, en el cançoner dels laxambs: Mai diguis mai a un mai.

Per començar és la única cançó del grup escrita (o acreditada) exclusivament al seu cantant, en Pemi Fortuny. Fins a qui, hom pensa: i a mi què? (És una dada exclusivament per a freakis).

La segona curiositat o raresa és que la cançó, de ritme reggae (en la seva versió original) i que formava part del seu primer disc, Vas de punt? O què... (1989) ha patit una gran transformació musical/rítmica i que ara és més funky que no pas reggae. Vaja que així com la toquen ara de reggae no té res. Cadascú lo seu. La versió actual es pot escoltar als discs Llença't (2000) i Amb tu (2004).
De la versió original, la lletra i el ritme estàn bé. És un reggae amb un toc molt soul de les pinzellades del saxo que apareix de tant en tant... Per si algú sent curiositat.

Demà, la lletra.