22 de juliol 2008

L'Horta Ska, KI SAP

L'Horta Ska va ser el primer treball de Ki Sap. Va ser publicat el 1998 pel segell independent 45 REVOLUCIONS i consta de 10 temes d'estil ska-punk, un estil molt proper a els desapareguts Skaparapid, fins i tot en la semblança de la veu de les cantants d'ambdós grups.

El disc s'inicia amb una Intro instrumental, molt alegre i divertiva. Festiva. Però ja deixa entreveure que la qualitat d'enregistrament d'aquest disc no és la més desitjable.

Acte seguit continúa amb Gal-tada, un tema ska-punk amb molta presència de la veu cantant i en la que els vents queden per desgràcia a un segon pla. Un tema relativament poc interesant, amb temàtica anti-sistema.

El tercer tema del disc és Jo Preferesc una Cervesa, també un ska-punk ràpid... Un d'aquests temes que totes les bandes d'ska sempre fan: un homenatge a la cervesa en contra de totes les cabòries de la societat. Aquests temes son temes curts i molt ràpids.

Després ve R que R, en un disc que es massa evident que es tracta d'un primer disc / maqueta. Per sort aquest grup va patir molts canvis en la formació i el seu so va anar evolucionant, com ja veurem, cap a sonoritats més enriquidores i de més qualitat. R que R es un reggae ecologista. També una temàtica molt típica. Potser fins ara és el tema més interessant del disc. Pel canvi de ritme sobtat i per l'aire tropical que li dòna el teclat.

Dintre del nivell de lletres típiques, (i per tant poc originals en certa mesura) arriba el tema El Verd No És El Color de L'Esperança un altre ska-punk en aquest cas dedicat a la guàrdia civil. En aquest tema fins i tot es permeten recitar-ne un tros. Escoltant de nou aquests temes més a poc a poc es pot percebre la notable trajectória i mutació musical d'aquest grup... No hi ha color entre el primer i l'últim disc. Si segueixen millorant a aquest ritme no tenen sostre...

Dum Drurum Dum Dum és una altra cançó ska-punk amb contingut social. En aquest cas tracta la manipulació i la contaminació mental que provoca la publicitat.

El Món D'uns Quants, comença amb una intro de guitarra molt interessant i amb un ritme proper al rocksteady interessant... Amb algún canvi de ritme interessant Denúncia social de les desigualtats, la falta de llibertats i la falta de solucions. (Que no ixquen, que es podrixquen!).

El següent tema és més del mateix power ska-punk... Un tema més anti-sistema: contra l'estat Acció Directa. A aquest nivell no hi ha molt més a dir sobre els temes, ja que sense deixar de ser interesants, ni la qualitat de so destaca, ni la qualitat musical, ni la originalitat de les lletres ni la originalitat de la temàtica de què tracten.

El resum és que es tracta d'un interessant disc de debut però molt llunyà d'allò que ha convertit Ki Sap en un grup mític, a aquestes altures.

El penúltim tema del disc, era un tema que no podia faltar en un grup d'aquest tipus: l'homenatge a la Marihuana. No m'extranya que posteriorment hagin tingut tendència a renegar d'aquests primers temes, guanyant en qualitat en tots els àmbits. Mentrestant, com a penúltim tema del disc trobem Marihuana, On estàs?. Amb frases increibles com "La Marihuana és fonamental per a l'equilibri intelectual".

I per acabar el disc, amb dos "mexicans" a la intro trucant a la casa blanca, comença Ja ho deia ma tia. Un tema punk-ska pro-anarquia.

En resum, un disc interessant com a curiositat històrica dels orígens d'una banda que actualment fa una música radicalment diferent, sense oblidar les arrels jamaicanes que mai no han abandonat a Ki Sap.

Próximament: Ki Sap (auto-titulat)