16 de febrer 2007

Roland Burrell, un vocalista menystingut

Roland Burrell és un vocalista que no ha rebut molta atenció durant la seva carrera, però suposo que si ha aconseguit un disc de “Greatest Hits” alguna cosa bé deu haver fet.... No? De fet, escoltant als temes que composen el disc “The Best Of Roland Burrell” (Prestige, 1994) es pot comprovar que sí, que ha fet algunes coses ben fetes. Amb una veu aguda i encantadora, que recorda en alguns moments la d'Horace Andy, Burrell conjunta belles melodies, aconseguint, fins i tot, que els temes compromesos sembli de somni. La fabulosa "Black Race" és un bon exemple de tema militant que et transposa i et transporta amb gran delicadesa. De totes formes, és possible que la veu i l'estil de Burrell sigui totalment eficient a les seves cançons com "Suzette", "Strongest Love", i "Stormy Night", amb la seva tornada plena d'emoció, "Have you ever been outside when the rain is falling?" (Has estat mai a fora mentre la pluja queia?).

"Johnny Dollar" (1982) probablement és la seva cançó més coneguda, ja que va ser inclosa a l'album "Crucial Reggae" d'Sly & Robbie. De totes formes la cançó està acreditada a The Rolands. La veritat és que hi ha molt poca informació disponible sobre la història d'aquest grup, si és que realment va existir: hi havia més d'un Roland? Com va anar la seva carrera...? A Internet m'ha resultat impossible trobar més informació sobre aquest artista i/o sobre el grup The Rolands. Si disposeu d'informació que pugui contribuir constructivament a aquest apunt, prego que la inclogueu com un comentari o que me l'envieu per a completar aquest apunt. Gràcies. La veritat és que estaria bé disposar de més informació d'aquest artista menystingut.

Jo vaig descubrir-ne l'existència amb el disc recopilatori “100 Reggae Greats” (House Of Reggae 1996). Les cançons de Burrell que s'inclouen a aquest recopilatori de diversos artistes (i que més endavant comentem) estan extretes del disc de grans èxits abans esmentat, “The Best of Roland Burrell” (Prestige, 1994), que és una reedició en CD d'un disc aparegut per primer cop als anys 80.

De totes formes també es poden trobar aportacions seves al disc “Jamaica Affair Vol.2” (la cançó “See the Hypocrite”) (John Dread Prod, 1987) i al disc “Jamaican Gold” (la cançó “Watch And Peep”), produït per Ansel Collins amb Sly & Robbie el 1979 i reeditat en CD recentment per Moll Selekta (2002)

Discografia
  • “The Best of Roland Burrell” (Prestige, 1994)
  • “Crucial Reggae Driven by Sly & Robbie” (cançó “Johnny Dollar” acreditada a The Rolands) (Mango, 1982)
  • “Jamaica Affair Vol. 2” (“See the Hypocrite”) (John Dread Prod, 1987)
  • “Jamaican Gold” (“Watch And Peep”) (Ansel Collins with Sly & Robbie) (Moll Selekta, 2002) (Original Record Date 1979)

Alguns temes:
  • Suzette: reggae molt melódic i calmat. “My little girl Suzette that I need so much...”. La base, molt rítmica (i poc melódica) conté a més de les percusions diverses i el ritme de guitarra, uns vents (segurament artificials) que donen cos a la cançó... És un bon tema que tampoc no tomba d'esquena.
  • Black Race: Black Race en canvi comença amb una intro de guitarra molt interessant... També Reggae molt dels vuitanta i de temàtica Rastafari (“Africa is for the black people of the world”). Tema de gran lirisme, potser té la passió que li falta a Suzette per ser un molt bon tema.