11 de gener 2009

Anthony Johnson (II): Una biografia

Nascut i educat a Trench Town, Jamaica, el cantant i artista internacional de roots reggae Anthony Johnson es va fer conèixer inicialment com a integrant del trio vocal Mystic Eyes, amb els que va aconseguir un gran éxit, “Perilous Times” (produït com a 12” per Greensleeves al Regne Unit). Aquest tema fou un gran éxit al final dels anys setanta.

Com a solilsta, treballà amb productors consagrats com Jah Thomas, Linval Thompson i Prince Jammys, els quals han produït tots els seus grans clàssics, tant Roots Radics com High Times Bands. Fu Jah Thomas produí el també gran éxit internacional, hit parade del Dancehall, ‘Gunshot’ (produit pel segell britànic Greensleeves). Més endavant reaparegué com a Sound System Dubplate titulat ‘Soundclash’, i qualsevol Sound System que es respectès no podia faltar-li una de les seves seleccions.

Altres éxits d'Anthony Johnson són ‘Dancehall Vibes’, el primer produït per Jammys (a més d'un àlbum pre-digital, A Yah We Deh); ‘Life Is not Easy’, ‘Africa’ e ‘Know the Truth’ produïda per Linval Thomson; i molts altres com ‘Woman Woman’, ‘Reggae Feelings’, ‘She Affi Come A Me’, ‘Sitting in the Park’...

Anthony es va instalar a Londres als anys vuitanta i després d'un període de silenci als estudis, va tallar temes amb Jah Warrior, Rootsman i per l'etiqueta del seu vell amic Mike Brooks, ‘Teams’. A més va enregistrar un remake del seu clàssic ‘Africa’ enregistrat per Jah Warrior amb el ritme de ‘Declaration of Rights’, inclós al seu disc ‘Nu Shoots Inna Roots’. Aquest inclou una importantíssima nova versió del seu himne ‘Gunshot’ amb Rootsman i el seu single ‘I’m the One’ va rebre una gran acceptació al món dance.

Per acabar, cal remarcar la importància de la seva reinterpretació de ‘Gunshot’ a l'àlbum ‘Garage Dubs’ (FRS002), un two step-ragga-garage enregistrada amb el productor londinenc ‘Raggage’ ‘Charjan’, que permet Anthony conquestar un nou públic amb el seu missatge d'invitació a deixar les armes. Hom podria dir que aquest tema, quan sona, encén literalment la pista de ball.

Al decurs de la seva carrera ha publicat 5 albums i molts singles que l'han regalat fama i fortuna. Els darrers anys ha vist com Anthony retornava gradualment a enregistrar talls amb segells com el veterà Channel One. En parcitular el Febrer de 2002 veié el primer de diversos concerts per promocionar la publicació del recopilatori 'Nu Shoots Inna Roots', acompanyat pels selectors FRS i editors del recopilatori Smart Monkey i Bimble en un grapat de dates al voltant del Regne Unit. FRS va seleccionar els temes i melodies mentre que Anthony elevava els concerts en balls d'estil J.A. navegant sense esforç a sobre qualsevol ritme, nou o vell que li llancessin a sobre.

Un dels testimones que ens en queda és el disc Togetherness editat pel segell Prestige Records. I d'aquest disc, 3 temes es varen incloure al recopilatori "100 Reggae Hits": Togetherness, Suspicious Minds i Sweet Inspiration, de les que ja en parlarem...

09 de gener 2009

Anthony Johnson (I), un artista infravalorat

1. Anthony Johnson, un artista infra-valorat

Si ja vàrem dir fa dos anys a aquest blog que Roland Burrell va ser un vocalista menystingut, d'Anthony Johnson podem dir exactament el mateix. Suposo que cal agrair a Prestige Records per exposar al públic general artistes tan infravalorats com Anthony Johnson, Roland Burrell, Devon Russell, i altres. Això ho va dur a terme durant els anys 90 (la segona meitat dels anys 90) mitjançant la reedició de discos gairebé oblidats dels anys 70 i 80 sobretot.
Anthony Johnson ha donat al món una sèrie de tendres cançons d'amor amb els bons ritmes reggae antics i ja passats de moda (per a alguns).



A 'Togetherness' (Prestige Elite, 1994) s'hi pot trobar una bona mostra d'aquestes cançons: "Goodbye" i "If I Follow My Heart" són, possiblement, les millors de les seves cançons d'amor, mentre que "Togetherness" i una versió de "Wildflower" de New Birth (al disc anomenat She's Faced the Hardest Times) són també molt agradables.
Malgrat tot, la millor cançó a Togetherness pot be ser la seva versió de "Suspicious Minds" d'Elvis Presley, una tonada sensacional, un tros de vida amb un cavernós ritme early dancehall. Per norma general, artistes obscurs justament publicats per Prestige valen molt la pena tenint en compte el preu relativament baix de l'àlbum: el disc és barat, però el contingut no té preu. Com molts altres artistes i en general com la tasca de reedició de discos de Prestige Elite, l'he descobert de la forma més curiosa.
Un dia em vaig comprar un recopilatori de 100 grans temes del Reggae a un preu molt assequible (Eren 12 Euros?)... I realment no m'en penedeixo, perquè de la mateixa manera que amb Anthony Johnson, el preu del recopilatori està bé, però els temes que conté no tenen preu.

07 de gener 2009

Dijous Paella es renova i fitxa per Propaganda pel Fet

Segons informa Propaganda pel Fet:

Dijous Paella s´incorporen a Propaganda pel fet!

Dijous Paella després de l’èxit del seu anterior disc “Vol. I” entra a l’estudi per portar-nos el seu segon llarga durada, la rumba més genuïna pren formes, aquest cop abandonat la cobla i reforçant les percussions, el disc que sortirà a començament d’any, es presentarà als nostres escenaris de la mà de Plural produccions i Sinergies Management (marca de la casa), estigueu atentes que aquest estiu ve ple de musclos, gambes i tantes tasses d’arròs com gent siguem.

03 de gener 2009

La notícia del 2009: The Specials 30 Years

The Specials varen "sorprendre" a tothom l'any passat anunciant una reagrupació amb gira amb motiu del 30è anniversari de la formació de la banda. Tots els membres originals (amb l'excepció de Jerry Dammers) formarán part de la gira: Terry Hall, Neville Staple, Sir Horace 'Gentleman' Panter, Roddy 'Radiation' Byers, Lynval Golding i el bateria John Bradbury. En qualsevol cas, Jerry Dammers, que és el que encara conserva els drets de la banda i de la majoria de les cançons, ha donat el seu vist i plau i es manté en bons termes de relació amb la resta de la banda.

Cal recordar que una discussió entre Dammers i Roddy Radiation va ser el detonant de la separació de la banda el 1982, tansols 2 mesos després que un tema seu arribés per primera vegada al capdamunt de les llistes d'èxits: la impressionant i genial Ghost Town.

Al Facebook s'ha creat un grup "The Specials" on s'informa periódicament de totes les novetats de la gira. Fins ara es sap que hi ha 12 o 15 dates programades a l'Abril i al Maig i absolutament tots els tickets ja estan esgotats. A GIGSANDTOURS es pot veure aquesta informació.

De moment totes les dates són a Anglaterra. Tan de bó s'animin aquest estiu i passin per la península ibérica. Si s'animen a muntar més concerts per Anglaterra faré tot el possible per anar a veure'ls... És una oportunitat fantàstica per a tots aquells que adorem la banda britànica que va revolucionar la música als principis dels 80...

*************************************************************************

Afegit Dilluns 12/01/2009 a les 13:00 hores
Com podeu veure als comentaris, es veu que el lloc on havia vist que comptaven amb el vist i plau de Dammers no és ben bé així. Pel que sembla hi ha un pique considerable entre Dammers i la resta del grup. Pel que es veu la reunió l'han dut a terme a esquenes de Dammers i no li han permés formar-ne part. Dammers alega que ell somiava des de feia temps en la reunió 'com cal' de la banda i segon ell ara es troba amb que 'han entrat a casa seva (fent referència al grup del qual en fou el fundador), l'han fet fora (ja que diu que no li han permés participar en la reunió malgrat la seva voluntat de fer-ho), i a sobre 'tenen la barra' de dir que 'té la porta oberta a formar-ne part quan vulgui'.

En detriment seu, però recordaré que en moltes entrevistes Dammers ha renegat de l'ska i del 2-Tone referint-s'hi com un producte de la seva adolescència. Molts pensen que el seu caràcter dominador i controlador forma part del problema...

En qualsevol cas és molt trist que no siguin (tots plegats) prou madurs i capaços de reconduir aquestes discrepàncies i permetre als fans gaudir de nou de la formació original...